Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

P64e84t42r 39K44a61p42l93a16n

21. 9. 2014 20:37

za hranici chudoby je v České republice považován příjem na úrovni 9600 Kč čistého měsíčně. Domnívám se, že očekávané zvýšení minimální mzdy na 9200 Kč hrubého není nic moc.

0 0
možnosti
PK

Přiznám se, že už mě nekonečné diskuse kolem minimální mzdy lezou krkem. Překvapuje mě, kolik lidí, včetně zdejších pravicových a liberálních "ekonomů" (či spíše snílků) věří v nějakou autpmatičnost a spravedlivost vývoje mezd za kapitalismu. Že pan podnikatel moudře ocení dělníka sám, přičemž celé dosavadní dějiny jsou tvrdým bojem za zvýšení mezd. Já bych osobně dělníkovi nakašlal a dal mu jen minimum, zvlášť když za bránou stojí uchazeči ve frontě a na Ukrajině i jinde čekají další hladoví. A nějaké ekonomické vazby, že za vyšší mzdu si dělník a jeho rodina více koupí a pomohou ekonomiku rozjet, mě individuálně nezajímají a i jako uvědomělý individuálně nic neovlivním.

Takže do určité míry stát tlačí na zvýšení mezd u nás včetně ocenění svých lidí a nutí tak soukromou sféru dělat totéž. Pochopitelně to platí v určitých mezích, nikoliv že ji udělám jako v Německu.

Jinak ve světě je dnes tolik zboží, že nějaký nárůst mezd s cenovou hladinou v podstatě nehne, resp. daleko méně než v minulosti.

1 0
možnosti
VH

Já vidím pořád stejný problém: Zvýšením platu uklizeček musí dojít ke zvýšení platu jejich parťačky. Ale pak také k platu dispečera (jsme-li u úklidové firmy).  A co ostatní.  Časem se zvednou všechny platy a bude třeba zvednout minimální mzdu. ..... Ovšem růst platů je náklad a nutně se promítne do cen (ČNB bude mít usnadněnou úlohu). A bude třeba zvýšit všechny platby.

   Řekněte mně: jsou politici ČSSD tak blbí, že to nevidí, nebo tak darebáčtí, že evidentní důsledek zapřou?

3 1
možnosti
PK

P25a79v11e48l 18K11u60l51a

7. 8. 2014 18:58

Zcela výjimečně je správně A i B:-)

2 1
možnosti
JR

J40a88n 58R89á26ž

7. 8. 2014 16:30

Vyšší minimální mzda + vyšší odvod zaměstnavatele jsou vyšší náklady ne pracovníka, který si na ně musí vydělat větší intenzitou práce. V praxi to mnohdy neznamená nic jiného než velky průšvich pro ty, kdo jsou příjemcem min.mzdy dnes. Hodně zaměstnavatelů přijde s návrhem: Buď výpověď pro nadbytečnost, nebo  práce "na černo". V reálu to znamená dalšího nezaměstnaného  na dávkách a menší odvody za zaměstnance do zdravotního a důchodového systému. 

A málo kdo ví, že existuje i institut "Zaručené mzdy", která je dána Nařízením vlády, která se bude v návaznosti na zvýšení min.mzdy také zvyšovat, což může být průšvih zejména pro prodavačky, skladníky a pokladní v supermarketech, kde se bude propouštět a na zbývající se budou klást vyšší nároky.

3 1
možnosti
PK

Mně se docela líbí úvahy Norů, že do 6 let zmizí norská koruna jako hotovostní peníze. Pak by práce načerno byla obtížná - kromě naturálií. Vše by šlo přes účty a velký bratr (Babišson) měl vše pod kontrolou.

0 0
možnosti
SS

Aby mu za vykopání někdo zaplatil třikrát více než u nás, tak ten "někdo" musí mít třikrát vyšší plat než je za stejnou práci u nás.

1 0
možnosti
MP

Velké platy u nás dělají velké firmy. Takže kromě drobných živnostníků dát příležitost i těmto firmám. Ne ale danové prázdniny a na každého pracovníka 150 tisíc! Napřed musí růst platy v soukromých firmách, pak teprve mohou růst ve státních.

4 0
možnosti
PK

Proč by měly růst v soukromé sféře? Zájemců o práci je hodně a Čecháčci jsou nadprůměrně zvyklí držet ústa.

0 0
možnosti
ZJ

Pane  inženýre,absolvente VUT Brno,člene ČSSD, člene legislativní rady kraje Vysočina - Radime Techniku.Vy - a spolu s Vámi Vaše rodná strana - máte neuvěřitelnou chuť otrávit svými výplody lidi,kteří se ještě otrávit nenechali.Podle Vaší fotografie předpokládám,že jste poměrně ještě mladý,nezkušený,ale o to víc ambicioznější.Proto se jen zeptám.KOLIK ZAMĚSTNANCŮ MÁ VAŠE - JISTĚ PROSPERUJÍCÍ -  FIRMA???

6 3
možnosti
LM

Jeho firma bude nejspíš http://www.statnisprava.cz nebo podobná adresa.

5 0
možnosti
ZW

Tady si pořád lidi myslí, že minimální mzda je něco, co si vymohl ošklivý kapitalista, aby nemusel ubohým a vykořisťovaným lidem pořádně zaplatit. Jenže ona to je pro některé profese skutečně jediná suma, kterou může zaplatit, aby se mu ten zaměstnanec ještě vůbec vyplatil. Pokud by narostla, musel by jej propustit, protože celkové náklady na zaměstnance by byly vyšší, než jeho přínos, zkrátka by na něj musel doplácet - a to si žádný podnikatel nemůže dovolit. 

Takže podle mě - nestěžujte si na minimální mzdu, ale na celkové náklady na zaměstnance - včetně všech daní, poplatků a odvodů, které za svého člověka  musí zaměstnavatel zaplatit. Samotná mzda je z té částky jen překvapivě malá část.

8 1
možnosti
Foto

A jak to dělají ti oškliví kapitalisté v ostatních zemích, kde ta minimální mzda je násobně vyšší jak u nás?

2 5
možnosti
MP

Pokud stát socialisticky přikazuje vyšší mzdu, měl by celý  tento doplatek hradit stát.

5 1
možnosti
PM

A z čeho ten stát ten doplatek uhradí?

3 1
možnosti
Foto

Výborně, nyní je třeba ještě zavést mzdu maximální, aby se omezilo plýtvání státu a tunelování.

5 1
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 564x
Ing. Radim Technik Absolvent VUT Brně. Člen ČSSD. Člen Legislativního výboru Kraje Vysočina.

Seznam rubrik