Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Doba internetu

Telekomunikační technologie se staly natolik běžnou součástí našich životů, že si enormní rychlost jejich vývoje většina z nás vůbec neuvědomuje. Stejně tomu tak je i v případě internetu.

              Jen díky nostalgickým vzpomínkám se tu a tam zasmějeme nad připomínkou informačních technologií dob nedávno minulých. Věta z oblíbeného českého seriálu: „Hele strejdo, tohle je fakt paráda, jenom škoda, že nemáš barevnou televizi, protože ZX Spectrum zobrazuje barevně“ se sice dnes může zdát elektronicky neandertálská, leč v době před 33 lety zcela pravdivá. Telekomunikační technologie se staly natolik běžnou součástí našich životů, že si enormní rychlost jejich vývoje většina z nás vůbec neuvědomuje. Stejně tomu tak je i v případě internetu. Širší zavádění internetu a jeho masovější využívání natolik ovlivnilo lidské životy, že se „dobu internetu“ nebojím nazvat jedním z revolučních milníků vývoje lidské společnosti. Internet se tak stal včetně svých pozitivních a dnes již i obecně známých negativních stránek důležitou součástí lidského života a podstatným prvkem konkurenceschopnosti obchodních společností.

                Důležitost internetu pro konkurenceschopnost vyspělého evropského regionu si uvědomují také instituce EU. Za posledních několik desítek let si často samy evropské korporace vytvořily silného konkurenta v podobě výrobních podniků v zemích jako je Brazílie, Indie, Čína, Jižní Afrika aj. A právě investice do vzdělanosti, vědy a inovací jsou dle mého názoru tím správným receptem na podporu postavení zemí evropského kontinentu v rámci světové ekonomiky. Dle usnesení Evropské rady a Evropského parlamentu z roku 2014 má mít po roce 2020 každá evropská domácnost možnost připojit se k internetu rychlostí alespoň 30 Mb/s. Více než polovina domácností má pak mít možnost připojit se rychlostí větší než 100 Mb/s. Podpora ze strany evropských institucí je dobrým začátkem, ale sama o sobě nic neřeší. Důležité je nastavení podmínek a vytvoření potřebné legislativy jednotlivými členskými státy. ČR tak může z EU využít celkem 14 miliard korun, jako investici na budování přístupových sítí nové generace tzv. NGA sítí (Next Generation Access Network).

                V tomto ohledu je vhodné také z pozice národních vlád vyvinout větší tlak na velké telekomunikační společnosti, které ze svých ohromných zisků dávají přednost stomilionovým investicím do marketingu před investicemi do nových technologií. Je tak žádoucí pomocí evropské legislativy zajistit, aby také ony musely určité procento ze svých zisků vracet zpět do systému na podporu rozvoje a budování nové telekomunikační infrastruktury.

                Ačkoliv spravedlivé přerozdělování slíbených financí nebude v lobbistickém prostředí dominantních hráčů, jakými velké telekomunikační společnosti jsou, vůbec jednoduché, věřím, že se vládě České republiky podaří najít způsob, jak slíbené finance efektivně rozdělit a maximálně tak zlepšit dnes již relativně dobrou dostupnost k internetu pro české občany a její podnikatelské subjekty.

                Tak, jako v roce 2015 s úsměvem sledujeme v retrospektivní seriálu strejdu Kohoutka a jeho ZX Spectrum, budou možná v roce 2050 naši vnuci a vnučky s úsměvem pohlížet na všechny ty smartphony a tablety… a rychlost připojení 100 Mb/s bude jen vtipnou poznámkou škádlivých studentů základních škol.

 

Autor: Radim Technik | sobota 15.8.2015 18:00 | karma článku: 8,36 | přečteno: 358x
  • Další články autora

Radim Technik

„Náš zákazník, náš pán ? … platí i pro mobilní operátory?

Není firma, jako firma a známé baťovské heslo „Náš zákazník, náš pán“ pro naše mobilní operátory jednoduše neplatí.

22.8.2015 v 17:00 | Karma: 13,31 | Přečteno: 625x | Diskuse| Společnost

Radim Technik

Prolomit či neprolomit, bourat či nebourat

Byť se v devadesátých letech mohlo zdát, že zásoby hnědého uhlí nebudou pro ČR zásadní otázkou, začátkem 21. století se z opomíjené otázky vyvinul vážný problém a zásadní dilema. Je v současné době ve veřejném zájmu státu prolomení schválených limitů o dalších několik desítek let? Anebo je cena za prolomení limitů v podobě dalšího bourání obcí a devastace krajiny natolik významná, že převáží řešení v podobě vytváření náhradních zdrojů potřebné energie?

20.2.2015 v 7:00 | Karma: 7,36 | Přečteno: 277x | Diskuse| Politika

Radim Technik

Závod rachejtlí a dělobuchů

Jsou jistě vhodné příležitosti, kdy ohňostrojem rozzářená noční obloha zpříjemní nejednu společensky významnou akci. V kontextu s tím je však nekoordinované odpalování nejrůznějších hlučných dělobuchů a rachejtlí od svátku sv. Mikuláše až po Tři krále povrchní a nesmyslné. Nemyslím tím několik málo světlic pro zpestření večera dětí, ale ohlušující množství ran, které se s denní pravidelností opírají do okenních tabulek domácností. Jak si toto chování vysvětlit? Jde o kompenzaci osobních mindráků? Či poukazování na to, že někdo na to má? Ať už se jedná o cokoliv, přijde mi toto chování nevhodné a dětinské. Pravidelně se opakující večerní kanonády nejenomže ruší obyvatele, ale stávají se také noční můrou pro jejich čtyřnohé mazlíčky.

27.1.2015 v 7:00 | Karma: 7,62 | Přečteno: 239x | Diskuse| Společnost

Radim Technik

Nesystémová chuť naší země

„Občane český, dej přednost zdravější místní produkci před dováženými potravinami. Dej přednost tuzemské kvalitě.‟ Jak snadné je vyzbrojit se těmito slovy. Vždyť míra vlastenectví rezonuje nejvíce ve spotřebě domácích potravin. Jsem přesvědčen, že není nikdo, kdo by dnes doporučoval nákup dovezených pochutin před tuzemskými. Chybí však systém udělování a kontroly značek, stejně tak razantnější kontrola dovážených produktů a efektivnější ekonomická podpora tuzemských producentů.

6.1.2015 v 6:00 | Karma: 9,02 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politika

Radim Technik

Hodně štěstí, lásky a žádnou simulaci

Svět není jednobarevný. Vedle části lidí tzv. nezaměstnatelných existuje i skupina lidí, kteří mají tendenci využívat systém cíleně ve svůj prospěch a tím pádem zneužívat zdravotní péči. Jsem přesvědčen, že v obou případech jde o zanedbatelnou menšinu společnosti. Na vytvořená opatření však doplácíme všichni.

2.1.2015 v 18:00 | Karma: 9,92 | Přečteno: 429x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:09

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů černého...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:03

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 564x
Ing. Radim Technik Absolvent VUT Brně. Člen ČSSD. Člen Legislativního výboru Kraje Vysočina.

Seznam rubrik