Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Energii z jádra a zemního plynu Česká republika potřebuje

Ve sdělovacích prostředích v současnosti přibývají zprávy o tom, že další reaktory tuzemských jaderných elektráren nejsou potřeba. Důvodem k tomuto závěru je současná pověst České republiky coby obra mezi evropskými exportéry elektřiny. Za zmínku ale také stojí fakt, že tato informace se dává do souvislosti pouze s jádrem, nikoliv s jinými energetickými zdroji. Jde tak o účelové tvrzení, před kterým je třeba se mít na pozoru.

Je sice pravda, že v České republice nyní převažuje export elektřiny nad importem, energetická bezpečnost státu však vyžaduje strategická rozhodnutí dlouhodobého charakteru. Musíme brát v potaz aspekty, které exportní převahu mohou v krátkodobém časovém horizontu negativně ovlivnit. Jde například o pokles těžby hnědého uhlí, situaci spojenou s ukončením činnosti jaderných elektráren v Německu, zpřísnění emisních limitů po roce 2016. Na trend zpřísňování emisních limitů podpořený poklesem těžby hnědého uhlí je nutné reagovat hledáním jiných zdrojů elektrické energie, a to i v časech energeticky stabilizovaných. Mezi potencionální energetické zdroje blízké budoucnosti je možné zařadit zemní plyn, formy obnovitelných zdrojů, či právě výrobu elektřiny z jádra. V životě není nic jednoznačné. Energetická problematika láká mnoho zájmových hnutí a organizací. Je důležité udržení energetické soběstačnosti České republiky, a to společně se zajištěním sociálního smíru mezi jejími obyvateli. Podporuji prodloužení licence provozu v Jaderné elektrárně Dukovany do roku 2035-2037. S ohledem na energetickou budoucnost se dále přikláním k výstavbě 5. bloku dukovanské elektrárny. Nových 1200 MW výkonu pomůže nejenom nahradit pokles výroby v postupně odstavovaných uhelných elektrárnách, ale zároveň zajistí přes dva tisíce pracovních míst v regionu Třebíčska na dalších několik desítek let. Obdobně je nutné přistupovat k dalšímu energetickému zdroji, kterým je zemní plyn. Na rozdíl od elektrické energie Česká republika nebude nikdy patřit k zemím nezávislým na dodávkách plynu z Ruska, či středního východu. Rozmach paroplynových elektráren, nahrazení uhlí plynem v teplárnách, či otázka využití zkapalněného zemního plynu jako paliva v automobilovém odvětví to vše jsou dnes již známé oblasti vyžadující dostatečné zabezpečení této dovážené komodity. Nestabilní politická situace na Ukrajině a v zemích na východ od našich hranic, stejně jako nutnost vyrovnávání přirozených, či mimořádných odběrných výkyvů představuje další možné hrozby pro zdravý rozvoj a prosperitu České republiky. V souvislosti s tímto podporuji záměr budování zásobníku plynu v lokalitě posledního uranového dolu ve střední Evropě - v lokalitě Rožná na Bystřicku. Výstavba plynového zásobníku o objemu 180 mil. m3 pomůže ochránit české spotřebitele před případnými výpadky v dodávkách zemního plynu a zároveň podpoří tíženou zaměstnanost v ohroženém bystřickém regionu.

Autor: Radim Technik | pátek 26.9.2014 6:00 | karma článku: 14,24 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Radim Technik

„Náš zákazník, náš pán ? … platí i pro mobilní operátory?

Není firma, jako firma a známé baťovské heslo „Náš zákazník, náš pán“ pro naše mobilní operátory jednoduše neplatí.

22.8.2015 v 17:00 | Karma: 13,31 | Přečteno: 625x | Diskuse| Společnost

Radim Technik

Doba internetu

Telekomunikační technologie se staly natolik běžnou součástí našich životů, že si enormní rychlost jejich vývoje většina z nás vůbec neuvědomuje. Stejně tomu tak je i v případě internetu.

15.8.2015 v 18:00 | Karma: 8,36 | Přečteno: 358x | Diskuse| Společnost

Radim Technik

Prolomit či neprolomit, bourat či nebourat

Byť se v devadesátých letech mohlo zdát, že zásoby hnědého uhlí nebudou pro ČR zásadní otázkou, začátkem 21. století se z opomíjené otázky vyvinul vážný problém a zásadní dilema. Je v současné době ve veřejném zájmu státu prolomení schválených limitů o dalších několik desítek let? Anebo je cena za prolomení limitů v podobě dalšího bourání obcí a devastace krajiny natolik významná, že převáží řešení v podobě vytváření náhradních zdrojů potřebné energie?

20.2.2015 v 7:00 | Karma: 7,36 | Přečteno: 277x | Diskuse| Politika

Radim Technik

Závod rachejtlí a dělobuchů

Jsou jistě vhodné příležitosti, kdy ohňostrojem rozzářená noční obloha zpříjemní nejednu společensky významnou akci. V kontextu s tím je však nekoordinované odpalování nejrůznějších hlučných dělobuchů a rachejtlí od svátku sv. Mikuláše až po Tři krále povrchní a nesmyslné. Nemyslím tím několik málo světlic pro zpestření večera dětí, ale ohlušující množství ran, které se s denní pravidelností opírají do okenních tabulek domácností. Jak si toto chování vysvětlit? Jde o kompenzaci osobních mindráků? Či poukazování na to, že někdo na to má? Ať už se jedná o cokoliv, přijde mi toto chování nevhodné a dětinské. Pravidelně se opakující večerní kanonády nejenomže ruší obyvatele, ale stávají se také noční můrou pro jejich čtyřnohé mazlíčky.

27.1.2015 v 7:00 | Karma: 7,62 | Přečteno: 239x | Diskuse| Společnost

Radim Technik

Nesystémová chuť naší země

„Občane český, dej přednost zdravější místní produkci před dováženými potravinami. Dej přednost tuzemské kvalitě.‟ Jak snadné je vyzbrojit se těmito slovy. Vždyť míra vlastenectví rezonuje nejvíce ve spotřebě domácích potravin. Jsem přesvědčen, že není nikdo, kdo by dnes doporučoval nákup dovezených pochutin před tuzemskými. Chybí však systém udělování a kontroly značek, stejně tak razantnější kontrola dovážených produktů a efektivnější ekonomická podpora tuzemských producentů.

6.1.2015 v 6:00 | Karma: 9,02 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:46

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  15:41

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 564x
Ing. Radim Technik Absolvent VUT Brně. Člen ČSSD. Člen Legislativního výboru Kraje Vysočina.

Seznam rubrik